Για μια όχι μόνο μουσική, αλλά και φρουτένια βόλτα, στο bandwagon ανεβαίνουν τα Φρούτα του δάσους, από τη Θεσσαλονίκη!
Τα Φρούτα του δάσους δημιουργήθηκαν το 2001 και μέσα σε δύο χρόνια έγραψαν τη δική τους μουσική, ηχογράφησαν το demo τους και έκαναν live εμφανίσεις σε φεστιβάλ και μπαρ της Θεσσαλονίκης. Το 2003 σταμάτησαν να παίζουν μαζί μουσική. Μετά από τέσσερα χρόνια, ο Πόλυς Ζουκ αποφάσισε ότι έπρεπε να ξαναπροσπαθήσουν! Έτσι, από το 2007 τα Φρούτα του δάσους είναι και πάλι μαζί, ενώ το 2010 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους album με τίτλο "Για τη στιγμή και μόνο".
Η μπάντα αποτελείται από τον Πόλυ Αβουζουκλίδη (Ζουκ) (φωνητικά, κιθάρα), το Γιώργο Καρακούλια (κιθάρα), το Γιάννη Τσελίκα (μπάσο), το Βασίλη Ιορδανίδη (πιάνο) και το Γιώργο Κουκοβίνο (κρουστά). Τη μουσική και τους στίχους γράφει κυρίως ο Πόλυς, ο οποίος παρουσιάζει τις ιδέες του στους υπόλοιπους, για να ενορχηστρώσουν τα κομμάτια όλοι μαζί.
Σε ποιό είδος εντάσσετε τη μουσική σας;
Δεν μας αρέσουν οι ετικέτες. Πολλοί μας θεωρούν ποπ ροκ. Εμείς θεωρούμε ότι παίζουμε απλά μουσική δίχως ταυτότητα και χωρίς κομπλεξισμούς! Έχουμε πολλά και διαφορετικά ακούσματα και αυτό βγαίνει στα τραγούδια μας. Υπάρχουν χαζοχαρούμενες φωτεινές μελωδίες με μια up διάθεση, κάπου κάπου ξεσπάει λίγο γκάζι και θόρυβος, και από την άλλη έρχονται μπαλάντες που σε πάνε σε πιο μελό ατμόσφαιρες. Δεν βάζουμε την μουσική μας σε καλούπια, είναι ελεύθερη!
Γιατί επιλέξατε αυτό το όνομα για την μπάντα σας; Αλήθεια, τι φρούτα είστε;
Το όνομα ήρθε εντελώς τυχαία. Θέλαμε ένα όνομα που θα ταίριαζε στην αισθητική μας και σαν άκουσμα τα φρούτα του δάσους ήταν το ιδανικό. Υπάρχει μια πολυχρωμία και μια διαφορετικότητα γεύσεων, και κάπως έτσι είναι και η μουσική που παίζουμε. Δεν ξέρω τί φρούτα είμαστε. Θέλω να πιστεύω φρέσκα και νόστιμα… όταν γίνουμε άγουρα, ελπίζω να το αντιληφθούμε εγκαίρως!
Είχαμε από πιτσιρίκια αυτό το όνειρο, να φτιάξουμε ένα συγκρότημα και να παίζουμε δική μας μουσική. Είχαμε την ανάγκη να εκφραστούμε κοπανώντας κιθάρες και γράφοντας στιχάκια! Μας μπήκε το μικρόβιο από μικρή ηλικία και από τότε δεν λέει να βγει! Ήταν όμορφη και αθώα εποχή. Τότε το σχήμα ήταν πιο ηλεκτρικό, χωρίς πλήκτρα. Είχαμε κάνει ένα demo με κάποια κομμάτια, τα οποία από τότε δεν τα ξαναπιάσαμε ποτέ. Είχαμε κάνει και 4-5 εμφανίσεις τότε σε κάποια φεστιβάλ και σε μικρά μπαρ της πόλης.
Τι ήταν αυτό που σας έκανε να σταματήσετε το 2003;
Έγιναν διάφορες παρεξηγήσεις ανάμεσα στο συγκρότημα και τότε δεν είχαμε την ωριμότητα να το διαχειριστούμε και να κρατήσουμε το σχήμα ζωντανό. Αποτέλεσμα ήταν ο καθένας να πάρει τον δρόμο του και η μπάντα να διαλυθεί...
Το 2007, ανανεωμένοι πια, αποφασίζετε να προσπαθήσετε ξανά. Ποίοι ήταν οι στόχοι σας σε εκείνη τη φάση; Τι μεσολάβησε και σας έκανε να ξεκινήσετε ξανά;
Ακολούθησαν τέσσερα χρόνια αποχής και παρατήρησης . Εγώ (Πόλυς) ένιωθα άδειος χωρίς να παίζω μουσική μαζί με άλλους. Συνέχιζα να γράφω αυτά τα χρόνια, αλλά δεν είχα τους ανθρώπους να ακολουθήσουν και να πιστέψουν σε αυτό. Έτσι πρότεινα στον Γιώργο να το ξανακτίσουμε από την αρχή, αλλά με πλήρη συνείδηση για το πώς και πού θα βαδίσουμε. Φτιάξαμε ένα υπόγειο studio και εκεί δουλεύαμε τα καινούργια μου τραγούδια. Στην πορεία βρήκαμε καινούργια μέλη. Είχαμε βάλει στόχο ένα πρώτο δίσκο και συναυλίες, όπου μπορούμε. Το συγκρότημα άρχισε την νέα του περίοδο!
Από ό,τι φαίνεται, πετύχατε τους στόχους σας.
Παίξαμε σε διάφορες πόλεις, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (Σέρρες, Κιλκίς, Δράμα, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Αθήνα). Έχουμε πάρει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ και έχουμε μοιραστεί την σκηνή μαζί με τον Παύλο Παυλίδη, τους Απροσάρμοστους , το Λεωνίδα Μπαλάφα, το Βασίλη Παπακωνσταντίνου κ.α
Και το 2010 κυκλοφορεί το πρώτο album σας, "Για τη στιγμή και μόνο", με ανεξάρτητη παραγωγή. Γιατί ανεξάρτητη παραγωγή;
Γιατί δεν γινόταν αλλιώς. Η δισκογραφία έχει πεθάνει και πλέον ο ίδιος ο καλλιτέχνης χρηματοδοτεί την δουλεία του. Επίσης, δεν θέλαμε και κανέναν καθοδηγητή πάνω στο κεφάλι μας.
Υπάρχουν μερικά κομμάτια στα κεντρικά δισκοπωλεία, αλλά όποιος δεν το βρει, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας με mail (στο froutaband@gmail.com) και του το στέλνουμε με αντικαταβολή στο σπίτι του. Όσον αφορά το internet, σαφώς θα υπάρχει κάποια σελίδα από όπου θα μπορείς να κατεβάσεις ολόκληρο το δίσκο. Δεν το αποφεύγεις αυτό.
Είστε υπέρ του free downloading;
Δεν μας νοιάζει! Η ουσία είναι να ακούγεται η μουσική σου. Ζούμε στην εποχή που οι πληροφορίες τρέχουν με τα χίλια ανά δευτερόλεπτο, σπάνε κωδικούς οπουδήποτε… Το cd πλέον έχει σβήσει, δεν μας ενδιαφέρει αυτό… Έτσι και αλλιώς, ο καλλιτέχνης δεν ζει και δεν σώζεται από τις πωλήσεις.
Ετοιμάζετε κάποιο άλλο album αυτή τη στιγμή; Αν ναι, τι περιλαμβάνει περίπου;
Δουλεύουμε νέο υλικό και μέχρι στιγμής, είμαστε χαρούμενοι με το ύφος των νέων τραγουδιών. Παράλληλα, στήνουμε και το studio μας με νέο ηχητικό εξοπλισμό, γιατί θα ηχογραφηθεί εκεί ένα μεγάλο μέρος του δεύτερου δίσκου. Ελπίζω να μας έρθουν όλα βολικά και να μην αντιμετωπίσουμε πολλά εμπόδια και αργήσει η κυκλοφορία του.
Σας αρέσει η Θεσσαλονίκη;
Αυτή η πόλη έχει κάτι μαγικό. Όσο ζεις μέσα της, σε θλίβει και όσο ζεις μακριά της, σου λείπει. Μόνο η Θεσσαλονίκη μπορεί να το κάνει αυτό! Υπάρχουν και λημέρια στην πόλη, όπου νέοι άνθρωποι δημιουργούν και στήνουν όμορφες καταστάσεις. Εκεί ελπίζουμε.
Πόσο εύκολο είναι για μια μπάντα να κανονίσει ένα live στη Θεσσαλονίκη;
Για ένα συγκρότημα full band 5-6 μουσικών, στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν τρεις χώροι με αξιοπρεπή ηχητικά για live. Από κει και πέρα, εξαρτάται από το αν ο κόσμος θα σε υποστηρίξει και θα έρθει στο live σου. Είναι παράξενο το ακροατήριο της Θεσσαλονίκης. Κάνει ανατροπές.
Μία σημαντική εμπειρία για τα Φρούτα του δάσους;
Η σημαντικότερη εμπειρία είναι η επόμενη που θα έρθει… Και ας μην γνωρίζουμε τι θα είναι!
Τα Φρούτα του δάσους φιλοδοξούν να έχουν αντοχές και όρεξη για δημιουργία, ενώ ετοιμάζουν ένα δεύτερο δίσκο. Αυτή τη στιγμή κανονίζουν τις εμφανίσεις τους για το καλοκαίρι του 2012, πιθανώς σε κάποια φεστιβάλ. Προς το παρόν, ανεβαίνουν στο bandwagon, για μια μουσική βόλτα!
Πολύ ωραία δοσμένη συνέντευξη! Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ψάρι.
Πολύ καλοί! Περιμένουμε να τους ακούσουμε live! :)
ΑπάντησηΔιαγραφή