27/3/12

Μια μουσική βροχή

Μετά από μία εβδομάδα ταξιδιού, ήρθε η ώρα για την πρώτη στάση του Bandwagon. Όμως, είχε πιάσει δυνατή βροχή και στο σταθμό δε βρέθηκε κανείς να το περιμένει. Ήταν εκεί μόνο τέσσερις τύποι που στέκονταν ανενόχλητοι, σαν να μην έπεφτε ούτε ψιχάλα! Κρατούσαν δύο κιθάρες και έκαναν σινιάλο στον οδηγό, ο οποίος τους προέτρεψε να ανέβουν. Αφού ανέβηκαν, του είπαν ότι απολαμβάνουν τη βροχή! Είναι οι Raining Pleasure και ξεκινούν τη μουσική τους βόλτα!

Όλοι έχουμε έρθει σε επαφή με τη μουσική των Raining Pleasure, ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιήσαμε, μέσα από κομμάτια τους, που ακούστηκαν σε γνωστές διαφημίσεις: όπως το Fake και το Love me, love me, love me.

Αν και δημιουργήθηκαν το 1990 στην Πάτρα (στην αρχή ως Rest In Peace-από το ’92 ως r.p.) και μέχρι το 1996 είχαν εμφανιστεί live αρκετές φορές, ευρέως γνωστοί έγιναν από το 2001 και μετά. Από τότε μέχρι το 2008 παρουσίασαν και  κυκλοφόρησαν πέντε albums.To Capricorn έστρεψε την προσοχή του κοινού σε μια μπάντα, που φαινόταν πως ξεκινούσε με πολλή διάθεση. Το flood: [coming of a] great quantity of water έγινε χρυσό και ακούστηκε και στο εξωτερικό!

Όμως, ακόμη πιο δημοφιλές ήταν το Reflections. Διασκευάζοντας σε συνεργασία με την Έλλη Πασπαλά, το ομώνυμο (καταπληκτικό!) album του Μάνου Χατζιδάκι, κατάφεραν να σεβαστούν  και να υπενθυμίσουν τη μοναδικότητα του έργου αυτού. Έτσι, το 2004 ακούστηκε μία άλλη προσέγγιση στη μουσική, που ο Χατζιδάκις ηχογράφησε το 1969 στην Αμερική με τους New York RocknRoll Ensemble. Στο album αυτό ακούμε τον Κεμάλ, τη Noble Dame και άλλες πολύ οικείες μελωδίες. Είναι εντυπωσιακό το ότι τόλμησαν να διασκευάσουν έναν τόσο μεγάλο συνθέτη, προκαλώντας μόνο θετικά σχόλια, κι όχι αρνητικές κριτικές. Αυτό αποδεικνύει ότι το Reflections είναι ίσως η πιο δημοφιλής και επιτυχημένη διασκευή σε έργο του Χατζιδάκι. 

Όσον αφορά τη δική τους μουσική, οι Raining Pleasure γράφουν τους στίχους τους πάντα στα αγγλικά, γεγονός που τους επιτρέπει να διαδίδονται και εκτός Ελλάδας. Έχουν δώσει ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα στη μουσική τους, για την οποία χρησιμοποιούν κιθάρες, μπάσο, πλήκτρα, κρουστά και τη δημιουργικότητά τους! Βέβαια, δεν υπογράφουν τη μουσική τους με τα πραγματικά τους ονόματα, αλλά ως Vasilikos, X-Jeremy, Jay και Bassakis.


Η αφίσα από τα 20α γενέθλια
Τους Raining Pleasure, πριν από αυτό το ταξίδι, τους έχω δει live δύο φορές, αφού τον τελευταίο καιρό δεν εμφανίζονται πολύ συχνά. Το Φεβρουάριο του 2008 παρουσίασαν το τελευταίο τους album Whos gonna tell Juliet και το Σεπτέμβριο του 2009 γιόρτασαν τα εικοστά γενέθλια της μπάντας, καλώντας στη σκηνή την Έλλη Πασπαλά, τη Δήμητρα Γαλάνη, τον Κωνσταντίνο Βήτα και τον David Lynch.

Οι συναυλίες τους έχουν χαρακτήρα party, ακόμα κι αν βρέχει! Οι ίδιοι είναι αρκετά φιλικοί και με τη μουσική τους δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα. Αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη επικοινωνία με το κοινό, το οποίο πάντα καταλήγει να χορεύει! Πολλές φορές σε συναυλίες τους διασκευάζουν κομμάτια άλλων καλλιτεχνών και έτσι, έχουν παίξει από Abba μέχρι Doors!

Στο Bandwagon οι Raining Pleasure θα μοιραστούν μαζί μας τη μουσική τους...
Καλή μουσική βόλτα!


Προτάσεις
To Capricorn είναι από τα πιό γνωστά, από το album flood.
Το κομμάτι Nostalgia ήταν από τα πρώτα τους κομμάτια, γραμμένο το 1998.
To Dedication είναι το έκτο κομμάτι από το Reflections, αφού τηρήθηκε η ίδια σειρά με το αυθεντικό album.
To Love was just a girl είναι στο τελευταίο τους album, Who's gonna tell Juliet.
Και επειδή πάντα μετά τη βροχή ακολουθεί ένα ουράνιο τόξο... Rainbow!




5 σχόλια:

  1. Τι κι αν ανοιγει ο καιρος? Πάντα ΒΡΕΧΕΙ ΜΟΥΣΙΚΗ!! Πολυ καλο Μυρτω!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κωνσταντίνος Βήτα... το "Funky Beep" είναι εξαιρετικό! από την παράσταση "2" που είχε βγει το 2006.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ καλό!!!

    συνέχισε δυνατά!!!

    το χαζόψαρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και μερικές φορές, καθώς κάνουν διασκευή The Doors, o Vassilikos κατεβαίνει στο κοινό και περνάει από δίπλα σου τραγουδώντας...

    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή