21/4/12

Σε ρυθμούς tango, με τους Nuevo Siete!

Με κεφάτη και χορευτική διάθεση συνάντησα τους νέους επιβάτες του Bandwagon, οι οποίοι με παρέσυραν μέχρι τη Λατινική Αμερική! Πρόκειται για τους Nuevo Siete, ένα πολύ νέο ακόμη σχήμα, που, εμπνευσμένο από τον Astor Piazzolla, κινείται στο χώρο του Nuevo tango. Αξιοποιώντας ως βάση τους ήχους των εγχόρδων, του πιάνου και του ακορντεόν, οικοδομούν με το φλάουτο και τα κρουστά τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους.

Οι Nuevo Siete δημιουργήθηκαν στις αρχές του 2012 στην Πάτρα, αποτελούμενοι από έξι επαγγελματίες μουσικούς και έναν επαγγελματία γιατρό-ερασιτέχνη μουσικό! Ο Διονύσης Γιούλης, ο γιατρός της παρέας, άρχισε έπειτα από χρόνια να παίζει ξανά ακορντεόν και όταν γνώρισε το Χάρη Πεγιάζη, στο κοντραμπάσο, είχαν την ιδέα να παίζουν μαζί μουσική. Λίγο αργότερα, δημιουργήθηκε το σχήμα, στην αρχική του δομή, που στρεφόταν πιο πολύ σε jazz ρυθμούς. Όταν οι Nuevo Siete θέλησαν να εκτελέσουν κομμάτια του αγαπημένου τους συνθέτη, τα μέλη σταδιακά άλλαξαν. Σήμερα, οι Nuevo Siete συνίστανται από το Γιώργο Μεταξά στο πιάνο, το Σέργιο Σοϊλέ στο φλάουτο, τη Μαρία Γούτου στο βιολί, το Νίκο Σκεπαρνιά στην κιθάρα και τον Κώστα Κονδύλη στα κρουστά. Το όνομα Nuevo Siete προκύπτει από το Nuevo tango και τον αριθμό επτά στα ισπανικά (siete), καθώς τα μέλη είναι επτά. 

Η πρώτη τους εμφάνιση πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου, με ένα αφιέρωμα στον πατέρα του Nuevo tango, Astor Piazzolla. Στη συναυλία συμμετείχε η Νεανική Χορωδία της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας και η μεγάλη προσέλευση του κοινού αποκαλύπτει την επιτυχία της συναυλίας!


-Πώς προέκυψε η ιδέα για μια τέτοια διοργάνωση;
Piazzolla ήταν το κοινό μας άκουσμα και διασκευάζοντας τη μουσική του, θελήσαμε να την θυμίσουμε και να την αποδώσουμε με διαφορετικό τρόπο στο κοινό. Ξεκινήσαμε με κομμάτια που μας άρεσαν περισσότερο και σταδιακά διαμορφώθηκε το τελικό πρόγραμμα. Επειδή ο Piazzolla είχε γράψει κομμάτια για φωνή (όπως το Libertango), προέκυψε η πρωτοβουλία της συνεργασίας με τη Νεανική Χορωδία. Η χορωδία βοήθησε πολύ και στο "δέσιμο" του σχήματος. Τελικά, τα σχόλια που ακούσαμε ήταν θετικά και εμείς οι ίδιοι το απολαύσαμε!


-Πόσο εύκολη είναι η διοργάνωση μιας συναυλίας;
-Κάποτε ήταν πιο εύκολο. Τώρα τα πράγματα είναι "βαλτωμένα", κυρίως λόγω συγκυριών. Διάθεση υπάρχει! Χρήμα δεν υπάρχει! Κι αν δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να κερδίσει, δεν ασχολείται! Εμείς έχουμε και τη δυσκολία ότι είμαστε πολλά άτομα πάνω στη σκηνή και προκύπτουν διαδικαστικά προβλήματα, όπως το πώς θα μεταφερθούμε. Επίσης, στην Πάτρα δεν υπάρχουν πολλές σκηνές και ευκαιρίες για διοργανώσεις. Υπάρχει βέβαια και το θέμα ότι δεν έχουμε κάποιον να αναλαμβάνει την προώθηση του σχήματος, η οποία είναι από μόνη της πολύ σημαντική δουλειά.

-Τι σημαίνει για σας η μουσική του Piazzolla;
-Με τη μουσική αυτή ως άκουσμά μας, ξεκινήσαμε να παίζουμε σε αυτό το στυλ. Ψαχνόμαστε περισσότερο στα χρώματα του Piazzolla και μάλλον, σε αυτό θα μείνουμε. Βέβαια, για μας είναι δύσκολο να φτάσουμε σε αυτό το στυλ, γιατί προέρχεται από άλλη παράδοση, άλλη νοοτροπία, άλλη κουλτούρα. Το Nuevo tango έχει να κάνει με πιο underground, παραδοσιακές καταστάσεις. Ήταν πιο “περιθωριακή” μουσική. Αγγίζει από τη μία τα όρια της σύγχρονης κλασσικής κι από την άλλη το φολκλόρ. Αυτό από μόνο του, δίνει ένα χαρακτήρα. Ο Piazzolla χρησιμοποιεί αρμονίες και συνθέσεις παράλληλα σκληρές και ευαίσθητες. Η μουσική του τελικά, είναι αυτόνομη. Δε νιώθεις ας πούμε, την ανάγκη να δεις και τη συνοδεία χορού.  

-Ποιος είναι ο χαρακτήρας των Nuevo Siete;
-Προς το παρόν δημιουργούμε την προσωπική ταυτότητα του σχήματος. Στην Ελλάδα υπάρχουν άλλες τρεις-τέσσερις μπάντες που ασχολούνται με Piazzolla, αλλά είναι ολιγομελείς και βρίσκονται κυρίως στην Αθήνα. Εμείς προσθέτουμε το φλάουτο και τα κρουστά στο κλασσικό μοτίβο του Nuevo tango και αυτό δίνει έναν πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα.

-Ποια είναι τα σχέδιά σας;
-Θα θέλαμε να παίξουμε μουσική και αλλού. Η έδρα μας θα είναι η Πάτρα, αλλά θα ψάξουμε και τι σκηνές υπάρχουν στην Ελλάδα, ξεκινώντας από την Αθήνα. Υπάρχουν πολλές σκηνές και φεστιβάλ, τα οποία μας ενδιαφέρουν και τα ψάχνουμε ήδη. Επίσης, υπάρχει η ιδέα για μια συνεργασία με κάποια χορετυική ομάδα.

-Το κοινό της πόλης είναι εξοικειωμένο με αυτή τη μουσική;
-Στη συναυλία είχαμε κοινό όλων των ηλικιών! Φαίνεται πως υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται για τη μουσική του Piazzolla. Πολλοί ασχολούνται με το tango, κυρίως ως χορό και θα έρχονταν για να ακούσουν. Ήδη, το σχήμα έχει ακουστεί στο χώρο του tango!

Το αφιέρωμα στον Astor Piazzolla θα παρουσιαστεί ξανά στις 26 Μαΐου στο θέατρο Απόλλων, λόγω της μεγάλης προσέλευσης στην προηγούμενη συναυλία."Το θέατρο, σαν χώρος, συνδυάζεται με το πρόγραμμα αυτό και παραπέμπει στην ατμόσφαιρα της εποχής του Piazzolla", μου εξηγούν. Οι Nuevo Siete μας προσκαλούν σε ρυθμούς tango!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου