23/4/12

Οι μελωδίες του δρόμου

Ένα απόγευμα στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου ανακάλυψα τυχαία μια μπάντα, που στόλισε τη βόλτα μου με ήχους και μελωδίες, που με ταξίδεψαν σε κάτι πιο καλοκαιρινό, πιο μακρινό από τη φθινοπωρινή διάθεση μου! Στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους η μουσική των Sailing Tomatoes με σταμάτησε και με έκανε να καθίσω σε ένα παγκάκι για να ακούσω τη μουσική του δρόμου. 

Μελωδίες jazz με παραδοσιακά και gypsy στοιχεία, που θυμίζουν κάτι από ανατολή, κάτι από swing, κάτι από ρεμπέτικο. Σου προκαλούν είτε ένα νοσταλγικό, μελαγχολικό συναίσθημα, είτε μια πιο καλοκαιρινή, χορευτική διάθεση! Ήταν Οκτώβριος και παρά το συννεφιασμένο ουρανό, οι Sailing Tomatoes είχαν ακόμη έναν αέρα από το καλοκαίρι και έπαιζαν μουσική ξιπόλητοι!  

Πράγματι, πρόκειται για μια μάλλον καλοκαιρινή μπάντα, αφού δημιουργήθηκε όταν ο Γιώργος Μουτούκιας (μπουζούκι), ο Θεόδωρος Μουτούκιας (ακουστικό μπάσο), ο Φίλιππος Seinkman (κιθάρα) και ο Πέτρος Αναγνωστόπουλος (ακορντεόν) άρχισαν να παίζουν μουσική στους δρόμους των νησιών του Αιγαίου, το καλοκαίρι του 2010. Λίγο αργότερα γνώρισαν τον Βαγγέλη Δόμανο (κρουστά) και τον Denis Dowling (φωνή) και τον επόμενο χειμώνα έκαναν στην Αθήνα την ηχογράφηση για το πρώτο τους cd (Dromos). Με τον Ορφέα Κουτσοβαγγέλη-Μαλιοκάπη (κλαρίνο) βρέθηκαν πέρσι την άνοιξη. Το περασμένο καλοκαίρι ταξίδεψαν όλοι μαζί σε νησιά, από την Κρήτη ως τη Λέσβο κι από την Κέρκυρα ως τη Ρόδο, για να παίζουν και πάλι μουσική στο δρόμο. Όπως φαίνεται και στο όνομά τους, βρίσκονται πολύ συχνά εν πλω!

Το album "Dromos"

Το φυσικό περιβάλλον της μπάντας μοιάζει να είναι μπροστά στη θάλασσα, κι άλλωστε, η μουσική τους συνδυάζεται υπέροχα με το τοπίο αυτό. Σου δίνει την αίσθηση πως είναι γραμμένη για να ακούγεται έξω. Φέτος το χειμώνα οι Sailing Tomatoes εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου το Φεβρουάριο πραγματοποίησαν κάποια lives σε μουσικές σκηνές και ηχογράφησαν το δεύτερο album τους με τίτλο "Ψιχαλίζει στα παλιά". Το καλοκαίρι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν και πάλι στα νησιά. 


Μέχρι τότε, όποιος είναι τυχερός μπορεί να τους ακούσει στους δρόμους της πόλης. Συχνά τους συναντάς στους πεζοδρόμους της Αριστοτέλους και της Αγίας Σοφίας και κάποιες φορές στο Λευκό Πύργο. Παίζουν τη δική τους μουσική και κάποιες διασκευές στη μουσική του Χατζιδάκι, ενώ ο κόσμος περνά, άλλοι στέκονται για λίγο και άλλοι κάθονται να τους ακούσουν. Κάποιοι αγοράζουν και το cd τους, ενώ άλλοι τους αφήνουν ό,τι θέλουν. 

Είναι δύσκολο να μην αρέσει σε κάποιον η μουσική τους, καθώς έχει επιρροές και στοιχεία από πολλά διαφορετικά είδη, ενώ το μπουζούκι και οι ρυθμοί που χρησιμοποιούνται, την κάνουν να ακούγεται πολύ οικεία. Η οικειότητα αυτή είναι που διαμορφώνει αυτό τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της μπάντας. Το promotion γίνεται στο δρόμο από την ίδια τη μπάντα. Η μουσική τους είναι διαθέσιμη και online, στην ιστοσελίδα τους: The Sailing Tomatoes/Dromos

Οι Sailing Tomatoes εμπλουτίζουν τη βόλτα στην πόλη με τις μελωδίες τους, σβήνοντας τη φασαρία της κίνησης. Σε κάνουν να ξεχαστείς και να δραπετεύσεις για λίγο από το άγχος σου. Δίνουν στην πόλη μια καλοκαιρινή νότα! 


3 σχόλια:

  1. I met a man from the seven seas
    In the land of the brave and the home of the free
    He got Greek ways and nefarious means
    He say, "Give and forgive, and you get what you need"
    (one dollar bill/dromos)

    sta xnaria tou Odussea kai twn argonautwn! Rovinswnes kai koursaroi ths mousikhs!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά πολύ, μα πολύ καλή δουλεία ,όχι μόνο εδώ που κάνω comment ,αλλά και για τα υπόλοιπα... Gj... Συνέχισε έτσι ΜΑΓΙΚΟ ΜΑΝΗΤΑΡΙ... :P Ο jimmys που σου χρωστάει κεράσμα από τη Σύρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. WOW!
    Τους Sailing Tomatoes τους είχα πετύχει με μία φίλη όταν με είχε φιλοξενήσει στη Θεσσαλονίκη. Δεν περίμενα ότι θα τους έκανες αφιέρωμα. Πολύ καλό! Μπράβο.

    Όταν ξανανέβω θα σε πάρω τηλ να με πας σε κανένα live από αυτά τα ωραία που ανεβάζεις εδώ.

    Καλά να περνάς,
    Bill

    ΑπάντησηΔιαγραφή