2/5/12

Καλή διαμονή!

Τα μεγάλα ταξίδια, ακόμη και αυτά με τη μουσική υπόκρουση, απαιτούν σύντομες στάσεις για ξεκούραση. Έτσι, το bandwagon κάνει στάση για μια μελωδική διαμονή στο Motel Selenik! Ο ρεσεψιονίστ μας προϋπάντησε λέγοντας: "Καλως ορίσατε! Εδώ θα μπορέσετε να περιηγηθείτε στους μουσικούς μας διαδρόμους με τις ρετρό ταπετσαρίες, να γνωρίσετε λίγο καλύτερα το φιλόξενο προσωπικό μας, να μάθετε επιτέλους ποιο δωμάτιο ανοίγει με το κλειδί του σολ και ίσως να προλάβετε να γραφτείτε στα μαθήματα τένις που μόλις ξεκίνησαν..."

Οι Motel Selenik είναι μια ιδιαίτερα φιλόξενη, 16μελής (!) μπάντα από τη Θεσσαλονίκη. Επηρεασμένοι από διάφορες κουλτούρες ενώνουν και θυμίζουν παραδοσιακούς μεσογειακούς και βαλκανικούς ήχους. Η μπάντα αποτελείται από το Σταμάτη Πασόπουλο (ακορντεόν), το Στράτο Πασόπουλο (καβάλ), τον Αλέξανδρο Παπαγεωργόπουλο (κλαρίνο), το Νίκο Σαμαρά (τρομπέτα), το Δημήτρη Αβραμίδη (βιολί), το Νίκο Παπαϊωάννου (τσέλο), τον Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο (ούτι), το Θοδωρή Μίσκα (κιθάρα), τον Ηλία Μίσκα (drums), το Στάθη Παρασκευόπουλο (κρουστά), τον Αλέξανδρο Ριζόπουλο (κρουστά), τον Κωστή Πουλιανάκη (κρουστά), το Χρήστο Κεσικιάδη (φωνή, κιθάρα), τη Ματίνα Μάστορα (φωνή), την Εlena Garcia Blay (φωνή) και τη Ναταλία Λαμπαδάκη (φωνή). 

φωτογραφίες: Lambros Kazan
Η πλειοψηφία των μελών είναι απόφοιτοι μουσικών πανεπιστημίων ή ωδείων. Παρ’όλα αυτά, το βασικό εργαλείο των Motel Selenik είναι η "χημεία" και η επικοινωνία που αναπτύσσεται μεταξύ τους, κατά τη διάρκεια των προβών. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι γνωρίζονταν μεταξύ τους πριν αποφασίσουν να παίξουν μαζί μουσική.

Η μπάντα δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2008 με στόχο τις διασκευές ήδη υπάρχοντων παραδοσιακών μελωδιών και τη σύνθεση νέων, επηρεασμένων από παραδοσιακούς ήχους. Τα μέλη της μπάντας δημιουργούν μια μίξη των μουσικών εμπειριών τους, αφού κατάγονται από πολλές διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Έπειτα από περίπου οκτώ μήνες αναζήτησης ονόματος, κατέληξαν στο Motel Selenik. Η λέξη Selenik είναι παράφραση των ονομασιών της Θεσσαλονίκης στις γειτονικές χώρες της Ελλάδας, ή πιο απλά, σημαίνει "Θεσσαλονίκη" στη ιδαίτερη διάλεκτο της μπάντας! Η λέξη Motel χρησιμοποιείται για να εκφράσει ότι τα μέλη της μπάντας έχουν ως κοινό σημείο τη Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκαν και φιλοξενούνται. Στην ιστοσελίδα τους εξηγούν:  "Το Motel Selenik, νοιώθοντας τη Θεσσαλονίκη ‐ μέσα στα νοητά της όρια ‐ ως τόπο πρόσκαιρης συνάντησης, συμβίωσης, έρωτα και φιλοξενίας, υποδέχεται κάθε λογής θαμώνες και περαστικούς, με πηγαία ανάγκη τη δημιουργική ποιητική δράση και έκφραση…"

Η μουσική τους αποτελείται από μελωδίες βασισμένες στις μουσικές παραδόσεις μεσογειακών και βαλκανικών χωρών. Διατηρούν την παράδοση της ελληνικής μουσικής, εντάσσοντάς την σε ένα πιο σύχρονο πλαίσιο. Ενώ το ελληνικό στοιχείο επικρατεί, αφήνει και ένα άρωμα μυστηρίου από την Ανατολή, θυμίζει κάτι από balkan μαζί με swing, flamenco,ακόμα και ρεμπέτικο! Οι ίδιοι αν και θεωρούν δύσκολο να εντάξουν κάπου τη μουσική τους, την τοποθετούν κοντά στη "world music"

Το 2010 ηχογράφησαν το demo τους, κομμάτια από το οποίο μπορείτε να ακούσετε στην ιστοσελίδα των Motel Selenik. Έχουν συνεργαστεί με μια σχολή χορού flamenco, ενώ το κομμάτι τους Agitanao έχει χρησιμοποιηθεί στο ντοκυμαντέρ του Χρήστου Νικολέρη, "Η Θεσσαλονίκη αλλιώς". Ο χαρακτήρας της μουσικής τους εναρμονίζεται με τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα που, ακόμη και σήμερα, κρύβει η Θεσσαλονίκη.

Η ιδιαιτερότητα των Motel Selenik είναι πως παρ'όλο που είναι νέοι, ενδιαφέρονται για τη διατήρηση των πολιτισμικών ταυτοτήτων και μας θυμίζουν την παραδοσιακή μουσική, μέσα από τη δική τους οπτική γωνία και μουσική εμπειρία. Όπως θα έλεγαν και οι ίδιοι...    
"Σας καλωσορίζουμε στο Motel Selenik και σας ευχόμαστε μια ευχάριστη διαμονή!" 

φωτογραφίες: Lambros Kazan

πηγές:   http://www.motelselenik.com/, interview-M.S.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα μπάντα. Έχουν έναν πολύ ιδιαίτερο, διαφορετικό ήχο. Δεν τους είχα ακούσει πιο πριν.

    Καλή συνέχεια! :)

    Ευαγγελία

    ΑπάντησηΔιαγραφή