25/5/12

Μέχρι τελικής πτώσεως!

 Στο bandwagon επιβιβάζονται για μια μουσική βόλτα οι Swing till you drop, μία διμελής swing μπάντα από τη Θεσσαλονίκη με κεφάτη, χορευτική διάθεση. Μας προσκαλούν να τους γνωρίσουμε καλύτερα και να τους ακούσουμε απόψε live στο Django Fest!

Οι Swing till you drop είναι ο Γιάννης Βακαλούδης (κιθάρα) και ο Χρήστος Κοσίδης (βιολί). Ο Γιάννης είναι φοιτητής Μουσικολογίας στο Α.Π.Θ. και ο Χρήστος ετοιμάζεται να πάρει το πτυχίο του στο κλασσικό βιολί και να ξεκινήσει μουσικές σπουδές στο εξωτερικό. Είναι φίλοι από το μουσικό σχολείο, στο οποίο φοίτησαν και οι δύο και η επαφή που κράτησαν μετά, τους έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουν την μπάντα.

O Γιάννης και ο Χρήστος έπαιξαν για πρώτη φορά μαζί μουσική τον Οκτώβριο του 2011 κατά τη διάρκεια μιας βόλτας στην πόλη. Περνώντας ένα βράδυ από την Καμάρα, σκέφτηκαν να βγάλουν τα όργανα και να παίξουν μουσική έξω, χωρίς πρόβες! Η ιδέα τελικά εξελίχθηκε σε μια πολύ συγκινητική εμπειρία για τους Swing till you drop, οι οποίοι παρατηρούσαν τον κόσμο που στεκόταν χαμογελαστός και απολάμβανε ένα φρέσκο άκουσμα. Η επιτυχία αυτής της αυθόρμητης "παράστασης" έδωσε στο Γιάννη και το Χρήστο το έναυσμα να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, αυτό της μπάντας.

Το όνομά τους προέκυψε από την παρατήρηση ότι στην αρχή που έπαιζαν μουσική σε ένα χώρο διδασκαλίας χορού lindy hop, ο κόσμος δε σταματούσε να χορεύει, παρ'όλο που το πρόγραμμα ήταν τρίωρο! Έπαιζαν swing μέχρι τελικής πτώσης, δηλαδή "Swing till you drop"!

Mε κοινή τους επιρροή τους Django Reinhardt και Stephane Grapelli, το φθινόπωρο του 2011 διένυαν μία περίοδο που ανακάλυπταν τη μαγεία της gypsy swing και έψαχναν, ο καθένας ξεχωριστά, άλλους μουσικούς για να παίξουν τέτοια μουσική. Για τους Swing till you drop, η swing εκτός από ευχάριστη και κεφάτη, είναι και δύσκολη μουσική, που λειτουργεί σαν πρόκληση. Τους δίνει επίσης και τη δυνατότητα του αυτοσχεδιασμού, γεγονός που την κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τον ακροατή.

Η swing τους μεταφέρει σε μια άλλη εποχή και σε μια ατμόσφαιρα πολύ ευχάριστη. "Η μουσική αυτή έρχεται από τις δεκαετίες 1920-1930. Ήταν εποχή που πολλά ταμπού, όπως η επαφή των λευκών με τους Αφροαμερικάνους, είχαν αρχίσει να καταρρίπτονται. Το swing ήταν η πρώτη μουσική που χορευόταν και από μαύρους και από λευκούς, κάτι που δείχνει ίσως και το πώς η μουσική μπορεί να ενώνει τον κόσμο. Εκτός αυτού, ήταν εποχές με πολλή γοητεία και πολύ περισσότερη αγνότητα σε σχέση με σήμερα!", μου εξηγεί ο Γιάννης.

H μουσική που παρουσιάζουν στα live τους βασίζεται κυρίως σε διασκευές γνωστών swing κομματιών, όπως το Minor Swing, καθώς πιστεύουν πως το ενδιαφέρον του κόσμου κινείται πιο εύκολα στο άκουσμα γνώριμων ήχων. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν γράφουν δική τους μουσική! "Αρκετά κομμάτια που γράφουμε περιέχουν στίχους. Γι'αυτό ελπίζουμε στο μέλλον να συνεργαστούμε και με φωνή, η οποία θα δώσει άλλη γεύση στο άκουσμα της μουσικής μας.", μου λέει ο Χρήστος. Ήδη ως τώρα έχει τύχει αρκετές φορές να συνεργαστούν με άτομα που πάιζουν άλλα όργανα, όπως μπάσο, τύμπανα, κιθάρα, βιολί, ακορντεόν, κλαρινέτο. Βέβαια, ο Γιάννης και ο Χρήστος παραμένουν ο πυρήνας του σχήματος.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, οι Swing till you drop έχουν εμφανιστεί live σε πολλές σκηνές της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας ένα κεφάτο κλίμα που απολαμβάνουν οι ίδιοι και το κοινό. Θεωρούν πως η μουσική γίνεται πολύ καλύτερη όταν την μοιράζονται, και κυρίως όταν το κοινό συμμετέχει χορεύοντας."Το αποκορύφωμα της τρέλας σε live ήταν όταν παίζαμε σε ένα μαγαζί και όλος ο κόσμος χόρευε και κάποια στιγμή τους βάλαμε να παίξουν μουσικές καρέκλες με τη μουσική μας!" Τα live τους γεμίζουν με νέες εμπειρίες και τους ικανοποιεί ιδιαίτερα να βλέπουν πως κάνουν τον κόσμο χαρούμενο. "Όταν βρίσκεσαι σε ένα χώρο, όπου υπάρχουν 50 άτομα που χορεύουν μεταξύ τους με χαμόγελα στα πρόσωπα και ξέρεις ότι η ευτυχία τους εκείνη τη στιγμή οφείλεται σε σένα, νιώθεις ότι κάνεις κάτι καλό για τον κόσμο!"

Επειδή ο δολοφόνος επιστρέφει πάντα στον τόπο του εγκλήματος, οι Swing till you drop παίζουν ακόμη μουσική στην πλατεία Αριστοτέλους και στην πλατεία Ναυαρίνου, γιατί απολαμβάνουν την εμπειρία. Αρκετές φορές παίζουν και χωρίς να μαζεύουν χρήματα."Εξ'άλλου, μία από τις μεγαλύτερες ανταμοιβές ήταν όταν μια γιαγιά μας άκουσε να παίζουμε και φεύγοντας μας είπε "ευχαριστούμε που μας κάνετε να χαμογελάμε!" Οι αντιδράσεις του κόσμου είναι κυρίως θετικές. Υπήρξαν βέβαια και αρνητικές, όπως τότε που τους έριξαν νερό από ένα μπαλκόνι! Οι ίδιοι μου λένε "Δεν μας πειράζει. Μακάρι να αρέσαμε σε όλους, αλλά αυτό δε γίνεται!"

Για το καλοκαίρι σχεδιάζουν πολλά live σε σκηνές και στους δρόμους της πόλης και όχι μόνο. Ελπίζουν να ενταχθεί και νέο μέλος στην μπάντα, ώστε να μπορέσουν να ηχογραφήσουν ένα μέρος της δουλειάς τους. Όποιος θέλει να ενημερώνεται για τα live τους, μπορεί να τους βρει στο facebook ως "Swing till you drop".

Στις 25 Μαΐου οι Swing till you drop θα συμμετάσχουν στο Django Fest στη Θεσσαλονίκη, στο Block 33. "Θεωρούμε τιμή μας να συμπράξουμε με τόσο καλούς μουσικούς από όλη την Ελλάδα και ανυπομονούμε πολύ για αυτό!" Όποιος λοιπόν αντέχει να χορεύει swing μέχρι τελικής πτώσεως, δεν έχει παρά να ακούσει τους Swing till you drop στο φεστιβάλ! Καλή διασκέδαση!



3 σχόλια:

  1. Μυρτώ φοβερή δουλειά! πρέπει να είναι πολύ καλοί!! και μάλλον ξέρω τί θα κάνω το βράδυ της Παρασκευής!! :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει μια μεγάλη τάση για επιστροφή στους swing ήχους ή μου φαίνεται; Πάντως από κάτι pop τραγούδια που δεν ακούγονται, πολύ καλύτερα η swing!

    Υ.Γ. Πολύ χρήσιμο εργαλείο η "agenda" δεξιά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πράγματι, υπάρχει εδώ και περίπου 1-2 χρόνια! Ρώτησα τους Swing till you drop για αυτό το θέμα και μου είπαν πως τους απογοήτευσε λίγο το γεγονός ότι η swing άρχιζε να γίνεται τόσο διαδεδομένη την ίδια εποχή που αυτοί άρχισαν να ασχολούνται με το είδος, γιατί ως τότε τη θεωρούσαν πολύ 'δική τους' μουσική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή