28/5/12

"Life is not a bank! Life is a balkan prank!"

Life is a balkan prank, γι'αυτό και το bandwagon δεν διστάζει ποτέ και συνεχίζει τις μουσικές του βόλτες! Αυτή τη φορά στο bandwagon ανεβαίνουν οι Los Mujeros, οι γυναικάδες που γεμίζουν τη Θεσσαλονίκη με χαρούμενους, βαλκανικούς ήχους, με τα live τους.  


Τα εννιά μέλη βλέπουν την μπάντα σαν την οικογένειά τους, εξ'αιτίας της "χημείας" που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους. Η οικογένεια Los Mujeros αποτελείται από το Δημήτρη Καλαϊτζόπουλο (φωνή, κιθάρα), το Χρήστο Καλαϊτζόπουλο (ακκορντεόν), το Νάσο Πατσικα (σαξόφωνο, κιθάρα), το Λάζαρο Βαλαβάνη (μπάσο), τον Αλέξη Μακατσέλο (drums), το Θανάση Τσιάμη (τρομπέτα), τον Τάσο Βαλκάνη (τρομπέτα), το Μιχάλη Καρανίκο (τρομπόνι) και τον Κώστα Κωστόπουλο (κιθάρα). 

Στη μουσική τους είναι φανερή η επιρροή από τη balkan μουσική, με στοιχεία swing, bossa nova και ήχους από τις μεσογειακές χώρες. Οι ίδιοι εντάσσουν τη μουσική τους στην world music. Από τα πιο γνωστά τους κομμάτια είναι το Hey Woman και το It's time. Συχνά παρουσιάζουν και διασκευές, κυρίως ρεμπέτικων κομματιών, στα οποία δίνουν μια balkan διάθεση. Σύντομα, στα τέλη Ιουνίου, θα κυκλοφορήσει ένα single έκπληξη και αργότερα το πρώτο τους album, για το οποίο έχουν συνεργαστεί με το Νικήτα Κλιντ, από τις Ρόδες.

Οι Los Mujeros δημιουργήθηκαν το 2007, όταν τα δύο αδέρφια, ο Δημήτρης και ο Χρήστος Καλαϊτζόπουλος, με παρότρυνση των γονιών και των καθηγητών τους αποφάσισαν να διαδώσουν τα κομμάτια τους. Το ίδιο καλοκαίρι συμμετείχαν στο Schoolwave festival. Από τότε, δήλωσαν συμμετοχή και ανέβηκαν ξανά στη σκηνή του φεστιβάλ και τις δύο επόμενες χρονιές, το 2008 και το 2009. Την επόμενη χρονιά ήρθαν στη Θεσσαλονίκη, όπου έχουν πάρει μέρος σε live, σε πολλές διοργανώσεις και σε φεστιβάλ.   

Πόσο εύκολο είναι για μια νέα μπάντα στην Ελλάδα να επιβιώσει και να προωθηθεί; 
Μια νέα μπάντα που αποφασίζει να περάσει από το ερασιτεχνικό στο λίγο επαγγελματικό στάδιο, ή βρίσκεται στο μεταίχμιο της αλλαγής, είναι σαν να περπατάει ξυπόλητη στα αγκάθια! Σίγουρα θα πρέπει να κάνει διασυνδέσεις, αλλά το καλύτερο είναι να τα καταφέρει μόνη της, ώστε ο κόπος να είναι ακόμα πιο ωραίος.

Ανεβήκατε στη σκηνή του Schoolwave για τρεις συνεχόμενες χρονιές. Ποιά είναι η εμπειρία σας; 
Ήταν κάτι το ανεπανάληπτο, κάτι το οποίο δεν περιγράφεται με λόγια, αλλά ούτε με εικόνες και views. Όταν είσαι 16 χρονών και να παίζεις σε συναυλιακό χώρο μπροστά σε δύο χιλιάδες συνομηλίκους σου, όχι μόνο σε γεμίζει θάρρος και φιλοδοξίες για το μέλλον, αλλά σε ωθεί στο να βελτιώνεσαι χρόνο με το χρόνο, να γεμίζεις με νέες μουσικές το ρεπερτόριό σου και σίγουρα να γίνεις λιγάκι διάσημος για να καλύψεις τη ματαιοδοξία σου. 

Ποιά είναι η γνώμη σας για το φεστιβάλ;
Το Schoolwave είναι το μόνο βήμα στην Ελλάδα, όπου μπορούν νεανικά συγκροτήματα να παίξουν με πλούσιο εξοπλισμό και μπροστά σε τόσο μεγάλο κοινό. Πραγματικά, κάθε χρόνο αξίζει ένα 'ευχαριστώ' στους διοργανωτές και στους εθελοντές.

Η μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης;
Ευτυχώς η μουσική σκηνή της πόλης είναι σχετικά πλούσια και ο κόσμος ενδιαφέρεται για νέα ακούσματα και υποστηρίζει όλη την προσπάθεια. Αυτό φαίνεται στο ότι κάθε βράδυ έχει δυο-τρία live στο κέντρο της πόλης.

Τί σας αρέσει και τί δεν σας αρέσει στην πόλη; 
Η Θεσσαλονίκη είναι ένα μείγμα βαλκανικής νοοτροπίας και ανατολικής διάθεσης. Είναι κάτι τόσο όμορφο και συνάμα γεμάτο ατέλειες. Έχει ένα χαρακτήρα που την κάνει να διαφέρει από τις υπόλοιπες πόλεις. Το μικρόβιό της το κουβαλάς πάντα πάνω σου, είτε με τη διάλεκτο, είτε με τη συμπεριφορά. Αν ήταν λίγο πιο καθαρή, θα μας άρεσε περισσότερο.

Ποιά είναι η εμπειρία σας από τη συνεργασία με το Νικήτα Κλιντ; 
Η συνεργασία μας με το Νικήτα Κλιντ είναι το αποκορύφωμα όλης της προσπάθειας που έχουμε κάνει τόσα χρόνια. Είναι ωραίο να μαθαίνεις πράγματα από έναν καλλιτέχνη της εμβέλειας του Νικήτα. Το μόνο που έχει να σου δώσει είναι εμπειρίες και συμβουλές, όπως ο παππούς στον εγγονό. 

Τί φιλοδοξίες έχετε για την μπάντα σας;
Όπως ανέφερε ο Shakespeare "με αυτό το αμάρτημα έπεσαν οι άγγελοι". Οπότε, κρατάμε μικρό καλάθι και πορευόμαστε με σκοπό τη διασκέδαση του κόσμου.
No live, no joy! 


Συνεχίζουν λοιπόν, με τις live εμφανίσεις τους, για τις οποίες μπορούμε να ενημερωνόμαστε από την ιστοσελίδα τους και από τη σελίδα τους στο facebook. Life is a balkan prank, λένε οι Los Mujeros και δεν πρέπει να το ξεχνάμε!
Καλή ακρόαση!

3 σχόλια:

  1. Πολύ κεφάτοι οι μουχέρος!! Και τα πνευστά δίνουν ένα πολύ θριαμβευτικό τόνο σε κάθε κομμάτι.
    Επίσης αυτό που λένε για τη Θεσσαλονίκη, ότι δηλ. "η μουσική σκηνή της πόλης είναι σχετικά πλούσια", τελικά αποδεικνύεται μεγάλη αλήθεια που τη μάθαμε μέσα από το bandwagon! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τους Los Mujeros τους έμαθα στο Schoolwave του 2009 που ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για μένα. Χαίρομαι που συνεχίζουν την καλή δουλειά!

    Μία εθελόντρια του Schoolwave

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι πολύ καλοί οι los mujeros, τους βρήκα τυχαία στο youtube από όταν είχαν πάει στο ράδιο αρβύλα.
    Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που παρουσιάζουν την μουσική τους και γενικότερα η όλη παρουσίασή τους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή