17/5/12

"The sky is the limit!"

Μια γλυκιά μελωδία που 'σπάει' την ησυχία της νύχτας έρχεται από τους NightBirds, οι οποίοι πριν επιστρέψουν στη φωλιά τους, ανεβαίνουν στο bandwagon για μια βόλτα!

Οι NightBirds είναι από τη Θεσσαλονίκη και παίζουν contemporary jazz, που όπως μου εξηγούν, είναι η μοντέρα jazz-funk, με στοιχεία soul και smooth jazz ήχο. Η μπάντα αποτελείται από την Αριάδνη Μπλομ (φωνή), τον Κώστα Μπούσιο (κιθάρα), το Λευτέρη Γερμενλή (πιάνο), το Βασίλη Γκαγκαβούζη (μπάσο) και το Δημήτρη Στασινό (drums). Μέχρι τώρα εκτελούν κυρίως διασκευές αγαπημένων τους κομματιών, αλλά σύντομα θα αρχίσουν να παρουσιάζουν και τη δική τους μουσική.

Οι NightBirds ξεκίνησαν να μαζεύονται στη φωλιά τους την άνοιξη του 2011 όταν ο Κώστας γνώρισε τον ντράμερ της μπάντας, Δημήτρη Στασινό και του πρότεινε να στηθεί ένα project, που είχε ο Κώστας στο μυαλό του για αρκετά χρόνια. Το επόμενο καλοκαίρι συνάντησαν την Αριάδνη και το Βασίλη και άρχισαν μαζί να δουλεύουν πάνω στο υλικό που ως τότε είχαν. Στις αρχές του 2012 η μπάντα πήρε την τελική της μορφή, όταν μπήκε στην παρέα και ο Λευτέρης. Οι NightBirds ξεκίνησαν να κελαηδούν!


Γιατί επιλέξατε αυτό το όνομα για την μπάντα σας; 
To όνομα αυτό καταρχάς είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο κομμάτι των Shakatak και επιλέχθηκε γιατί συμβολίζει την ελευθερία, που είναι απαραίτητη στη μουσική που υπηρετούμε -που είναι εν πολλοις και αυτοσχεδιαστική μουσική, αλλά επίσης συμβολίζει και τις ανεξάντλητες δυνατότητες που έχει ο άνθρωπος. "Wake up...you can fly...the sky is the limit..." 

Τί προτιμάτε να διασκευάζετε;
Η μπάντα ξεκίνησε με ένα συγκεκριμένο concept, δηλαδή αυτό της διασκευής γνωστών μελωδιών και κομματιών, δίνοντας όμως σε αυτά τα κομμάτια μια νέα μορφή και ύφος σύμφωνα με το στυλ της μπάντας. Το σκεπτικό ήταν να διασκευαστούν όμορφα κομμάτια και μελωδίες που έχουν μείνει ανεξίτηλες στο χρόνο, γενικώς κομμάτια που είχαν και έχουν λόγο ύπαρξης και που έχουν κάτι να πουν σε μας και στον ακροατή. 

Ποιό είναι λοιπόν, το μήνυμα που στέλνετε μέσω της μουσικής σας;
Σκοπός της όλης προσπάθειας είναι ουσιαστικά να βγούμε και να πούμε την αλήθεια μας, να εκφραστούμε και να βγάλουμε αυτό που έχουμε στην ψυχή μας και να το μοιραστούμε με το κοινό, να ρθούμε σε επαφή μεταξύ μας πρώτα και έπειτα με τον κόσμο που μας ακούει, να δημιουργήσουμε και να νιώσουμε συναισθήματα, να ευχαριστιόμαστε και να διασκεδάζουμε μέσω της μουσικής μας και να ...παίζουμε! Όσον αφορά τα μηνύματα της μουσικής μας, αυτό ακριβώς είναι και η μαγεία της μουσικής, ότι δεν χρειάζεται να τα εκφράσεις με λόγια, για να τα καταλάβει ο ακροατής. Αν έχεις κάτι να πεις στο κοινό σου, παίζεις και, αν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ σας, αυτό καταλαβαίνει τί του λες. Συνεπώς ...καλή ακρόαση! 

Ποιοί ήταν οι αρχικοί στόχοι σας;  
Με αφετηρία την αγάπη για τη μουσική, ο Κώστας ήθελε να δημιουργηθεί καταρχάς μια πολύ καλή παρέα που θα διασκεδάζει αυτό που κάνει, θα ψυχαγωγεί και θα ψυχαγωγείται μέσω της μουσικής και θα έχει "χημεία". Και πρακτικά  να δημιουργηθεί μια μπάντα με μια "μαύρη" soul φωνή με ξένο στίχο, που να παίζει όμορφη μουσική, σε στυλ μοντέρνας jazz funk, με αρκετό αυτοσχεδιασμό και το δικό της προσωπικό στυλ και μουσικές ιδέες, χωρίς να κουράζει και να κουραστεί με συνεχόμενες και "αναγκαστικές" εμφανίσεις.

Πόσο εύκολο είναι για μια νέα μπάντα να διοργανώσει lives στη Θεσσαλονίκη;
Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, δεδομένου ότι για μπάντες όπως εμείς (5 μελών) δεν υπάρχουν πολλοί  μουσικοί χώροι, πόσο μάλλον μουσικοί χώροι να στηρίξουν τις ζωντανές εμφανίσεις που διοργανώνουν.

Σε ενα live σας στις αρχές Απριλίου στο spitimou, είχατε μια αφίσα με στρουμφάκια που παίζουν μουσική. Γιατί;
Η αφίσα προέκυψε ως επιρροή από ένα παλιό album του Chick Corea, το δίσκο Friends. Συμβολίζει τη σημαντικότατη αξία της φιλίας (και ίσως στις μέρες μας, λόγω υπερβολικής ατομικότητας, της υποτιμημένης ως έννοιας φιλίας), την αγνή και άδολη φιλία και το γεγονός ότι οι NightBirds είναι band of the hand. Ξεκίνησαν πάνω από όλα ως μια παρέα, της οποίας τα μέλη έχουν μεταξύ τους μια ιδιαίτερη "χημεία" και αγάπη. Από την άλλη, η αφίσα υπονοεί και την παιδικότητα, την αγνότητα, τη χαμένη πολλές φορές παιδική αθωότητα, που επίσης στην εποχή μας είναι ξεχασμένες έννοιες. Τέλος, συμβολίζει το παιχνίδι, το οποίο ουσιαστικά μας συντροφεύει ή πρέπει να μας συντροφεύει σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας!

Θα παίζατε μουσική στους δρόμους της πόλης;
Σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής, θεωρείται δεδομένο και φυσιολογικό. Και όλοι το βλέπουν με θαυμασμό. Πολλοί καλοί μουσικοί έχουν παίξει μουσική στο δρόμο στο εξωτερικό. Είναι μάλλον γνωστή η ιστορία όπου στο Μόναχο, κορυφαίος μαέστρος-διευθυντής ορχήστρας, πρότεινε και πέτυχε συνεργασία με μουσικό, τον οποίο άκουσε να παίζει στο δρόμο! Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει η εσφαλμένη και ανώριμη εντύπωση ότι όλο αυτό είναι κάτι σαν επαιτεία, συνεπώς μόνο ίσως υπό συγκεκριμένες συνθήκες θα μπορούσαμε να το κάνουμε.

Θα σας ενδιέφερε να κυκλοφορήσετε ένα δικό σας album; Αν ναι, αυτό θα γινόταν μέσω κάποιας δισκογραφικής εταιρείας;
Όταν θα υπάρχει έτοιμο το υλικό, φυσικά και η επόμενη φυσική εξέλιξη θα είναι να κυκλοφορήσει ως album. Αν θα βρισκόταν εταιρεία, με την οποία θα νιώθαμε άνετα και θα υπήρχε η απαραίτητη χημεία, ώστε να διοχετεύσουμε όλη την ενέργεια της δουλειάς μας, ενδεχομένως ναι.

Οι φιλοδοξίες σας;
Like we said... The sky is the limit!


Οι NightΒirds θα κελαηδήσουν ξανά στις 24 Μαΐου στο cafe-bar Kismet (Κατούνη 11, Λαδάδικα) και στις 2 Ιουνίου θα υποδεχθούν το καλοκαίρι στο spitimou groundfloor (Φράγκων 3). Το πρόγραμμά περιλαμβάνει μια ποικιλία από γνωστά κομμάτια διασκευασμένα με το προσωπικό στυλ των NightΒirds, από Beatles μέχρι καλλιτέχνες λιγότερο γνωστούς στην Ελλάδα, κομμάτια soul, funk-jazz rock, blues, αλλά και latin. Καλή ακρόαση!



4 σχόλια:

  1. Τσίου! Μ'αρέσει η αισιόδοξη οπτική ότι δεν υπάρχουν όρια στις δυνατότητές μας... ειδικά αυτή την εποχή είναι ό,τι χρειαζόμαστε! Περιμένω να τους ακούσω και live..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σημαντικότερο είναι πως δεν υπάρχουν όρια στα όνειρα και τις φιλοδοξίες μας! We can fly!

      Διαγραφή
  2. Υπάρχει υλικό τους πουθενά στο internet να ακούσουμε ή μόνο live?

    Ψήθηκα να τους ακούσω! :) Ωραία τα λενε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. eva οι NightBirds απ'ό,τι μου είπαν προτιμούν η μπάντα τους να διαδίδεται από στόμα σε στόμα, κι όχι τόσο μέσω internet. Στο youtube υπάρχουν πολύ λίγα video όπως αυτό: http://www.youtube.com/watch?v=ZSORb4Q1IZY

      Έχουν όμως ανεβάσει κάποια κομμάτια τους στο προφίλ της μπάντας στο facebook: http://www.facebook.com/pages/NightBirds/214683745275518?ref=ts

      Καλή ακρόαση!

      Διαγραφή