2/4/12

Μαγειρική με νότες!


"Ανακοίνωση! Στο κυλικείο του bandwagon σερβίρεται τώρα ζεστό imam baildi!" 


Αυτό το μουσικό πιάτο συμπληρώνει φέτος την άνοιξη πέντε χρόνια από το πρώτο μαγείρεμά του. Οι Imam Baildi είναι έξι ευδιάθετοι νέοι που αγαπούν τις μελωδίες του παρελθόντος και τις επαναφέρουν στο προσκήνιο της ελληνικής μουσικής, μέσα από μια πιο νεανική και πολυπολιτισμική οπτική γωνία. Αν ακούσει κανείς το "Ποτέ δε θέλω πια να ξαναρθείς" ή το "Πόσο λυπάμαι", παίρνει μια γεύση από τη μουσική των Imam Baildi.

Ενώ μαγειρεύεται η μπάντα, ανακατεύει το ρεμπέτικο και τη βαλκανική μουσική με το hip-hop, τη rap, το swing και την ηλεκτρονική ροκ. Διασκευάζουν Σοφία Βέμπο, Μανώλη Χιώτη και Βασίλη Τσιτσάνη. Πρόκειται για μια φρέσκια παρουσίαση της μουσικής των δεκαετιών του ’30, του ’40 και του ’50 και για μουσικά μαγειρέματα με ελληνικά folk στοιχεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Μινόρε της αυγής.

Παρουσιάζουν όμως, και δικές τους ενορχηστρώσεις. Χρησιμοποιούν μπάσο, μπουζούκι, κλαρίνο, σαξόφωνο, τρομπέτα, φλάουτο, γκάιντα και κρουστά. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της μουσικής τους οφείλεται στο dj mixing. Παρ’όλο που δημιουργούν ηλεκτρονική μουσική, αποφεύγουν τον ψηφιακό ήχο και προσπαθούν να αποδώσουν τον αυθεντικό ήχο των οργάνων.  
  

Έχουν ήδη κυκλοφορήσει δύο albums.Το πρώτο, και ομώνυμο, κυκλοφόρησε το 2007 και περιέχει εφτά διασκευές και τρία δικά τους ορχηστρικά κομμάτια. Το δεύτερο, με τίτλο Cookbook, συνεχίζει με διασκευές σε γνωστά κομμάτια από το παρελθόν. Φανερώνει μια εξέλιξη στη μουσική της μπάντας, η οποία πλέον δέχεται επιρροές από τη rap και τη βαλκανική μουσική και αποκτά πιο έντονα το χαρακτήρα της ανατολικής μουσικής. Το κομμάτι Egypt Strut, για παράδειγμα, αποδεικνύει την πολυπλοκότητα του ήχου στο μουσικό τους μαγείρεμα.

Ήδη από τον πρώτο τους δίσκο, οι Imam Baildi γίνονται πολύ δημοφιλείς και σύντομα πραγματοποιούν συναυλίες στο εξωτερικό, φέρνοντας το διεθνές κοινό σε επαφή με την ανατολική μουσική. Συνεργάζονται με τη Δήμητρα Γαλάνη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τους Delinquent Habits, οι οποίοι συμμετέχουν στο δεύτερο album. 

Το εξώφυλλο από το δεύτερο CD
Η μουσική των Imam Baildi μοιάζει με ένα ταξίδι στο χρόνο. Είναι σαν  να δημιουργούν συνθέτες του παρελθόντος, επηρεασμένοι από τις μουσικές τάσεις  του σήμερα. Κι ακριβώς επειδή χρησιμοποιούν στοιχεία από  folk, balkan, mambo, swing, hip-hop, rap και ηλεκτρονική μουσική ταυτόχρονα, οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τη μουσική τους ως "global pop"!



Μπορείτε να δοκιμάσετε λίγο Imam με το Carantino Manouche και να χορέψετε λίγο διαφορετικά από ότι συνήθως το κομμάτι Ακρογιαλιές δειλινά! To rap με το ρεμπέτικο συναντιούνται στον Πασατέμπο και η Δήμητρα Γαλάνη συνεργάζεται με τους Imam Baildi δημιουργώντας μια πιο "βαλκανική" εκδοχή για το κομμάτι Τα χάρτινα. Μια ακόμη ενδιαφέρουσα βαλκανική γεύση έχει το La rumba no miente!
Καλή όρεξη! 

2 σχόλια:

  1. Πες και για την εμφάνιση τους στο Madwalk ντε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιάννη, στόχος μου δεν είναι να πω πού έχουν εμφανιστεί.
    Άλλωστε, πολύ πιο πριν, είχαν εμφανιστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε πολύ πιο σημαντικές σκηνές, από τη σκηνή μιας πασαρέλας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή